Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Шаферите и шаферките - послание за щастие, любов и деца на младоженците.  (Прочетена 10796 пъти)

boriiana

  • Водещ Модератор
  • Сгодена
  • *****
  • Публикации: 10
  • Karma: +0/-0
    • Профил
           Ще започна тази тема с нещо , което прочетох някъде  и  което никога не съм знаела. Най- старата българска традиция за шаферството е , че шаферите са били двама  силни,  млади мъже от страната на младоженеца , които са помагали във всичко около подготовката и по време на самата сватба. Както казах тази традиция е много стара и отдавна вече никой не я спазва. Смята се ,че този обичай  води началото си от древните римляни. Млади , красиви момичета  вървели пред младоженците и посипвали пътя им с благоуханни цветя  , семена и билки. Постепенно с годините тази традиция се разпространила из цяла  Европа, като  във всички страни била променяна  и  пригаждана  съобразно различните традиции. Но да се върнем  в България и нашите шафери и шаферки.
      Eдни от най-важните участници в сватбата след кумовете са   шаферите. Те имат изключително  отговорна роля. Най-същественото им задължение, според българските обичаи, е обличането и  забулването на младоженката.За шаферки, най-често, булката избира близки, неомъжени приятелки.  Те трябва да оказват подкрепа във всеки етап - от подготовката до самия сватбен ден.Не по-малко важни ,  обаче са и малките шаферки.                                   
Обикновено те са на възраст между  четири и осем години. Красивите им тоалетчета са подобни на тези на младоженците. Задачата им е да вървят пред булката и да разпръскват листа от рози  или по-скоро да трептят около младоженците и да бъдат много , много красиви. По стара българска традиция шаферите са момче и момиче от двата рода . Смятало се е ,че малките шаферчета е добре да са повечко, за да могат с безгрижието и очарованието си да  разсейват зли погледи и лоши енергии. По този начин , те предпазвали младоженците от всичко лошо , което може да им се случи. Шаферите в една сватба са символ на плодородието, младостта и красивото бъдеще. Те носят послание за щастие, любов и деца на младоженците. Така или иначе голямата работа се пада на големите шафери и шаферки.Е ,няма как щом са прехвърлили преклонната възраст от осем години и отговорностите им вече не са само да бъдат красиви. Както вече споменах , те оказват подкрепа във всеки един етап от сватбата. И в подготовката, и в избора на тоалета на булката, и във всичко,  от което бъдещата булка има нужда. А...да ...и нещо много важно- моминското парти – едно от много, много важните задължения.
В самия ден на сватбата, шаферките трябва да бъдат неотлъчно до младоженката. Тяхна задача е да помогнат при обличането, гримирането и прическата на булката. В процеса на самата сватба, шаферките настаняват гостите поемат цветята и подаръците от младоженците.Стараят се да угодят на всички желания и нужди на младото семейство.Обикновено шаферките са с еднакви рокли, като цвят и модел.На мен лично  не ми допада, но това , разбира се е моето скромното  мнение. А що се отнася до шаферките , те трябва да се съобразят  с мнението на булката. ;)
« Последна редакция: Май 11, 2016, 04:52:50 pm от djmarti13 »


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни