Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Символика на най-често срещаните традиции и ритуали  (Прочетена 4732 пъти)

boriiana

  • Водещ Модератор
  • Сгодена
  • *****
  • Публикации: 10
  • Karma: +0/-0
    • Профил
         Сватбата – отживелица или не, разхищение на средства или най-прекрасния ден в живота... Всеки решава сам.  Тя обаче – сватбата -крие своята символика още от дълбока древност.По своята същност и преди и сега , представлява акт на свързване между мъжа и жената , съпроводен с много традиции и ритуали , които да направят празника  весел , незабравим, колоритен, а понякога и малко смешен.Въпреки ,че много се говори и пише за най- популярните сватбени традиции и ритуали ще се опитам с няколко думи да разкажа за тяхното значение- нещо , което пък аз съм чела , или знам  от разказите на моите баби .

     Булчинска рокля - Ражда  се  в Древен Рим. Там съществувал специален закон, според който сватбата се приема за легитимна само ако жената е облечена в този цвят. Той символизирал невинността и непорочността на булката.Днес тази традиция се е разпространила по цял свят, включително и в България. Преди налагането й обаче,жените по нашите земи са се омъжвали само с червена рокля и воал, който я предпазвал от лоши очи, зли помисли и не чисти сили. Това е и причината булката да не се разбулва преди официалната церемония.

     Нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо-  “Нещо старо” се носи, за да покаже връзката на булката със семейството й и с миналото. Затова често булките предпочитат да носят бижу,подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.   “Нещо ново” се носи, за да бъде булката щастлива и с късмет през новия си живот. Често сватбената рокля се избира за символ на новото начало.  “Нещо на заем” булката взима, за да й напомня, че тя ще продължи да има приятелки и семейство, които да я подкрепят и те ще й помагат, когато се нуждае от тях. Често тя носи дантелена кърпичка, взета на заем. “Нещо синьо” символизира верността и лоялността. Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца и който от приятелите му успее да го хване, ще бъде следващия младоженец
(Прочетете още за тази традиция тук: нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо)
     Без перли  - Някои по-суеверни жени са убедени, че булката не бива да носи перлени бижута, тъй като тези украшения били символ на сълзите и носели нещастие.

      Като по вода- един от най-старите български обичаи. Повелява майката на булката да излее вода пред колата на младоженците. Смята се, че това носи щастие и че така на младата двойка ще й върви като по вода. Някои смятат, че дъждът по време на сватбата също е символ на късмет.

      Булката винаги застава от лявата страна на младоженеца. Този на пръв поглед дребен детайл също има своята символика. Смятало се,че дясната ръка на мъжа трябва да бъде свободна, за да грабне оръжието си, ако се наложи. Според друго поверие булката застава от тази страна, за да бъде по-близо да сърцето на своя избраник.

      Запалването на сватбените свещи. Огъня присъства във фолклора на всеки народ.В традиционната българска сватба, той гони злите духове и символизира огънят на семейното огнище, а самото му запалване с прогонване на злите духове. Традицията повелява булката и младоженецът да вземат огън от бащиното огнище, за да го пренесат в новия си дом.В наши дни – запалване на сватбените свещи.

      Размяната на сватбените халки. Още в Древен Рим жените носели железен годежен пръстен или сватбен пръстен на безименият  пръст, защото римляните вярвали, че от този пръст тръгва нерв, който води директно към сърцето. Било прието женихът да дарява преди сватбата родителите на невястата с гладък метален пръстен, като символ на своята материална самостоятелност и способността му да издържа бъдещата си съпруга.Сватбените халки са започнали да бъдат разменяни между съпрузите през втори век от нашата ера. Тази традиция идва от християнски обряд. Първоначално пръстените се правели от бронз и едва в трети век от нашата ера започнали да ги изработват от злато. Използването на венчалната халка в церемонията по бракосъчетанието започва през четвърти век.Съществува и друга версия за произхода на традицията да се даряват младоженците един друг със сватбени пръстени. В италианския град Перудже и до днес се съхранява реликва - пръстен с аметист, който според легендата Йосиф дарил на Мария в знак за вярност. Оттук и дошла модата на венчални халки с камъни. (Прочетете тук: Значението на различните камъни при избор на годежен пръстен)
         В миналото вместо с подпис младоженците да удостоверявали своето свързване с печат, който се намирал на самата халка. Кръглото украшение, което няма начало и край, символизира вечността на семейния съюз. Двете халки - мъжката и женската, сложени заедно, образуват знака на безкрайността.   

      Дългата сватбена целувка - символизира свързването на душите на булката и младоженеца. Много отдавна, римляните са сключвали договори и са ги “Запечатвали с целувка”. Целувката се е считала за официално свързвате.

       Булчинският букет. В миналото, букетът на булката е бил изключително ароматен, защото е бил направен от чесън, билки и жито, но те също са носели своето значение. Чесънът се е слагал, за да прогони злите духове, а лековитите билки и житото са символизирали плодородието. В днешно време тази традиция е променена, като булчинският букет се прави от красиви цветя под много и различни форми. Днес, булката събира всички неомъжени момичета и жени  зад гърба си и хвърля букета към тях, без да поглежда. Която от тях  хване букета, ще е следващата облечена в бяло.

       Сватбената питка. Тя представлява специален обреден хляб. Обикновено той е със сложни форми и съчетания от преплитащи се отделни части.Сватбената пита се омесва от свекървата. Тя задължително трябва да бъде голяма, украсена с панделки, клончета, листенца, цветя, сърца, халки и други подобни. На сватбеното тържество свекървата захранва младоженците с хапки от питката, топнати в мед и сол - като символ на солените и сладки моменти, които съпътстващи всеки брак.

        Ритане на менчето. В него се поставя бяло цвете –символ на мъжката рожба и червено цвете – символ на женската. Което от тях се изтърколи първо от менчето, такава ще бъде първородната рожба в семейството. След това се повежда и първото хоро – кумовото.

        Сватбената торта е символ на предстоящия сладък и щастлив живот на младото семейство. Разрязването на тортата и захранването на младоженците е много личен и скъп момент от сватбената церемония. Днес, той е съпроводен със захранване и на двойки, които присъстват на тържеството, с пожеланието те да са следващите младоженци.

         Внасянето на булката в дома на ръце от младоженеца. То се тълкува по следния начин: щом невястата не ходи по земята, значи тя не съществува и така е защитена от всякакви уроки и магии.

         Медения месец. Той също има своята история. Младоженците в Древен Рим е трябвало да ядат мед през цялото времетраене на „луната”. Оттук произхожда и названието „месен месец”. Той е символ на първите, най-сладки моменти от семейния живот.


« Последна редакция: Октомври 06, 2016, 11:00:52 am от djmarti13 »


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни