Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: И още малко за жартиера  (Прочетена 2868 пъти)

Dara

  • Водещ Модератор
  • Бъдеща Булка
  • *****
  • Публикации: 21
  • Karma: +0/-0
    • Профил
И още малко за жартиера
« -: Април 26, 2013, 06:50:37 pm »
И още малко за Жартиера

Първоначално на сватбения прием, булките хвърляли не букета си,  а жартиера-
Обичаят започва още от времето, когато всяка жена, присъстваща на сватбата се е стремяла да си осигури парченце от булчинската рокля, и така да се подсигури, че семейното щестие няма да подмине и нея. Някъде през 14-ти век, когато булките се уморили да пазят сватбените си одежди, обичаят се променил и получил днешния си вид.

Трябва да знаем, че в предишните епохи, и особено през Средните векове, носенето на жартиер имало особено значение. Да започнем с това, че не всяка жена, и дори не всяка благородничка имала право да носи жартиер. Жартиери носели само най- знатните дами и по –късно, когато това правило вече не се спазвало толкова строго, все пак носенето на жартиер показвало особеното значиение, роля или статут на жената. 
Другата причина повечето жени да нямат право да носят жартиери, било ме те просто не можели да си го позволят. Дантелите се ценели дори повече от злато и малките съблазнителни късчета понякога стрували цяло състояние.
Цветът на жартиера също имал особено значение и за разлика от съвременните, никога не е бил бял.

В Ирландия имали традиция към жартиера да бъде закачена малка торбичка с монетка. Така булката цял ден носела до тялото си „богатството” за бъдещото семейство. Преди жартиерът да бъде хвърлен, младоженецът прибирал на сигрно място паричката и тя била запазвана като талисман. И до днес в Ирландия произвеждат както торбички, така и специални „сватбени” монетки”.
Още модели жартиери можете да разгледате тук: жартиери за булката
« Последна редакция: Февруари 04, 2017, 03:01:45 pm от djmarti13 »

svatba-forum.com

И още малко за жартиера
« -: Април 26, 2013, 06:50:37 pm »

 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни