Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Откъде идва обичаят да се посрещат младоженците с хвърляне на ориз?  (Прочетена 2788 пъти)

Dara

  • Водещ Модератор
  • Бъдеща Булка
  • *****
  • Публикации: 21
  • Karma: +0/-0
    • Профил

Хвърлянето на ориз, или пшеница след или върху младоженците е много стара традиция, която датират още от древен Рим или Египет или дори може би още по-назад във времето. Обичаят цели да донесе на новото семейство късмет, богансво, дълголетие, здраве, и повечето от „късметчетата”, са символ на плодородие и изобилие.

Най-често в такива традиции се използват храни, защото те символирзират изобилие в повечето култури. Семената и ядките са символи на плодородието, защото малкото семенце може да се превърне в голямо растение - което е добро пожелание за дълготението и щаститето на брака. Зърна като пшеница, ориз или просо са били хвърляни над младоженците с надеждата, че двойката ще има успешен брак и ще има много деца, които да обработват земята.

Докато обичаят да се хвърля ориз е най-популярен в Америка, много страни имат свои собствени традиции. В Мароко, например, за да се насърчи "плодотворно" съюзът, хвърлят смокини, фурми и стафиди. Италианците традиционно заливат младоженците с дъжд от бонбони и захаросани ядки. (Думата "конфети" може да извлече от корена за италианската дума за "сладкарски изделия".)

В Корея, бащата на младоженеца хвърля боядисано в червено фурми над новата си снаха, за да й донесе много деца.

Във Франция пък посрещат щастливата двойка с пшеница.

Но има и доста по странни, и ОХ! болезнени за уцелените предмети.

Яйцата представляват нов живот, така че в някои европейски страни и тях хвърлят на младоженците. Има стара ирландска традиция има двойката да бъде замервана с тенджери и тигани в чест на новия им съвместен живот.

Българската традиция на късметцетата включва жито за плодородие, дребни бонбони, за да е сладък живота на младоженците и паричка – за да не страдат от безпаричие.

В наши дни традиционните късметчета са заменени с просо, пуканки, конфети, розови листа, цветя, сапунени балончета, и общо взето много други, но все повече се налага модата на цветния ориз.

Може да го използвате както за хвърляне при посрещане на младоженците, като ефектна декорация, а защо не и за традиционни късметчета.


Тук можете да разгледате: ориз за посрещане на младоженци
« Последна редакция: Февруари 04, 2017, 03:07:32 pm от djmarti13 »


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни