Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Годишнини от сватбата  (Прочетена 73303 пъти)

Dara

  • Водещ Модератор
  • Бъдеща Булка
  • *****
  • Публикации: 21
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Годишнини от сватбата
« -: Март 06, 2013, 11:48:42 pm »
Всички знаят, че има златна и сребърна сватба, но знаете ли, че доста от другите годишнини също имат свои имена и символика?
Естествено, те са различни за различните страни. Представяме на вниманието ви европейската класификация..

Зелена сватба
Народът го е казал младо - зелено.. Така наричат денят на сватбата и цялата година след това. Зелената се празнува през цялата първа година на брака, всеки месец на датата на сватбата.
Подаряват се предимно цветя, като се обръща особено внимание колко време ще останат свежи. Символ на юбилея са миртовите листенца в сватбения венец набулката. 

Басмена или Памучна (Марлена) сватба - 1 година
Първата годишнина от семейния живот. Най-трудната година е свършила, новобрачните вече се познават по-добре, преодолели са вече истински семейни трудности, сблъскали са се с ежедневието. Малко по пикантното обясненние на името е, че през първата година младоженците са особено активни между чаршафите и съответно ги износват. На този ден се подарява спално бельо, което да попълни запасите. Осквен то ва се подаряват символични памучни подаръци – престилки, кърпи, или възглавнички във формата на сърце.

Хартиена сватба – 2 години

Втората година е проверка на търпението и търпимостта в младото семейство. Хартията е символ на крехкостта, затова само от младата двойка зависи дали ще успеят да запазят крехкото равновесие на брака си. За да не свършва хартията, гостите подаряват книги, календари, албуми, картини… Може да се подарят и пластвасови  подаръци и мебели. Или просто пачка банкноти- ако имате разбира се..

Кожена сватба - 3 години
Нарича се така, защото след три години заедно, съпрузите прлябва да се усещат с кожата..  След ка то не са скъсали хотношенията си като хартия, са се научили да са гъвкави като кожа. На този ден се подаряват изделия из естествена кожа, които да служат дълго на младите – като се започне с чанти, портмонета, папки, колани и се стигне до кожените мебели...

Ленена (Восъчна) сватба - 4 години
След кожената сватба следва ленена. Името не е случайно, ленът е символ на здравина и трайност а също и на благоденствие и достатък. Ако сте решили да поканите гостина празнична вечеря, масата обезателно трябва да е застлана с ленена покривка. Обезателен атрибут на празничната маса са и свещите.

Дървена сватба – 5 години
Дървото символизира здравината на семейните отношения на семейните отношения. Това вече не е памук, не е хартия и даже не е кожа. На този ден, гостите поднасят на съпрузите дървени чаши, лъжици, кутии, дребни мебели. Съпругът сам трябва да направи нещо дървено в дома, за да покаже, че не е забравил как да работи с ръцете си. Съпругата, на свой ред, ще лакира изработеното като доказателство за отстъпчивостта си. 

Чугунена сватба – 6 години
Това е първия метал в  семейните отношения – крехък, неблагороден, но все пак метал.  Желязото, въпреки, че на пръв поглед е здраво и тежко, е много крехък метал и може да се напука от всеки удар. Ако нообрачните успеят да развият отношенията си- те се превръщат в чугунени. Гостите подаряват железни тенджери, тигани или всякакви предмети от чугун. да.

Цинкова сватба - 6, 5 години
Тази годишнина ни напомня, че бракът, както и за поцинкованите съдове трябва да да се лъскат от време на. Освен всичко друго, тя е и малък повод да де разнообрази ежедневието. Гостите подаряват различни кухненски комплекти и уреди.

Медна сватба - 7 години
Първата благородна годишнина. Макар и медта да не е толкова силна, тя все пак е благороден метал. Съпрузите си разменят пръстени и медни монети - символ на щастие, роднини и приятели им подаряват медни съдове и накити. Подарените пръстени се носят от съпрузите през цялата следваща година.

Тенекиена сватба – 8 години
Здравината на семейството се увеличава с годините, така че символът е ламарината - силна, но гъвкава структура. На тази годишнина на е прието да се подаряват изделия от ламарина и стомана - тави, тигани, подноси и кухненска посуда, домакински електроуреди.

Фаянсова (маргаритена) сватба - 9 години
Името носи много значения- фаянсът е символ на красота и твърдост и в същото време е крехък и нетраен, ако не се пази. От друга страна, маргаритката е символ на слънце, лято, топлина, веселие. Цветето е свързано с любовта и гаданията за любов. Най-добрият подарък в този ден са съдове или сервизи от фаянс, кристални изделия.

Розова или оловна сватба – 10 години
На този ден, мъжът дава на жена си букет, който да й напомня за сватбения си букет. Освен това, обезателни са и подаръците с червени рози, които говорят за любовта, преминала теста на цяло десетилетие семеен живот, която не се бои нито тръни, нито от препятствията в живота. Освен това, в този ден да се дават подаръци и изделия от олово.

Стоманена сватба - 11 години
Започването на второто десетилетие семеен живот показва, че отношенията са се закалили, стават по-силни и по-здрави. Прието е да се подаряват подаръци от стомана, както и различни електрически инструменти.

Никелова сватба - 12, 5 години
В някои отношения той прилича цинковата годишнина. Смисъла на празника е в напомнянето че трябва да се поддържа блясъка на семейните отношения. Празнува в тесен семеен кръг. Като подарък, можете да поднесете бижута.

Дантелена сватба (сватба на Момината сълза) - 13 години
Животът продължава и тъче своята дантела. На този ден съпрузите получават дантелени салфетки, покривки, плетива от фина вълна. На тази годишнина можеет дза си подарите момини сълзи.

Ахатова сватба - 14 години
Чак след 14 години традицията дава име на скъпоценен камък на годишнината. Смисълът на символа е, че всяка година отношенията придобиват все нови и нови нюанси – точно като ахата, известен със своите разнообразни форми. Прието е подаръците за този ден да са от ахат или слонова кост.

Стъклена и кристална сватба - 15 години
Тази годишнина е олицетворение на чистотата и прозрачността на семейните взаимоотношения, безоблачното щастие на двама души, които се обичат, толкова крехки, че във всеки един момент може да се счупят. Това е по-скоро годишнина на вярата в себе си и семейството. На този ден се поднася стъклена или кристална купа.

Тюркоазена сватба - 18 години
Яркост на тюркоаз символизира края на всички сложни моменти и кризи, мъчили семейството през втрото десетилетие на същестуването му. На тази годишнина се подаряват бижута от тюркоаз.

Порцеланова сватба - 20 години 
На този юбилей, празничната маса се сервира с нов порцеланов сервиз, който да символизира повишения (в сравнение с фаянсовата сватба) стандарт на семейството. Продпочитан подарък за този ден са всякакви съдове и сервизи от порцелан.

Опалова сватба – 21 години

Бронзова сватба – 22 години

Берилова сватба – 23 години

Атласна сватба – 24 години

Сребърна сватба – 25 години
Четвърт век съвместен живот - това е много! Среброто като благороден метал е символ на красотата и трайността на брачния съюз. Сребърна сватба е прието да се празнува с всички роднини и приятели. Съпрузите си разменят сребърни пръстени и ги носят заедно с брачните халки през цялата юбилейна година. Гостите поднасят като подаръци сребърни съдове и прибори за хранене.


Нефритова сватба - 26 години


Бисерна  (перлена) сватба – 30 години
Перлите са идеалният символ на семейните взаимоотношения, тъй като истинските перли никога не избледняват. И 30 годишния юбилей е като 30 бисера, нанизани на нишката на времето. На този ден, съпругът поднася на жена си перлена огърлица. Този подарък е един вид напомняне за сълзите, пролети от жената, и с него съпругът ми, сякаш иска прошка за лошите си действия и думи.

Кехлибарена сватба - 34 години
Кехлибарът е магически камък. За да стане се превърне в скъпоценен камък, той трябва да минат няолко века. Така и семейството, след толкова години става модел. Практически перфектно. Традиционни подаръци са бижута от кехлибар.

Платнена или ленена сватба нарича се още и Коралова сватба - 35 години
Символ на тази годишнина е ленената покривка, представляваща мира, благоденствието и домашния уют. Тази годишнина - възхвала на домакинята, който през всичките тези години успява да запази топлината в семейното огнище. Подаряват се ленени покривки, салфетки, кувертюри, хавлиени кърпи и чаршафи. Също, тъй годишнината има друго име, се подаряват и бижута от коралите.

Алуминиева сватба – 37,5 години
Тази половинчата годишнина показва здравината на семейното щастие и факта, че такова семейство е винаги готово да празнува винаги и в голяма и приятна компания. Прието е да се поднасят битови стоки, изработени от алуминий и други метали, както и сувенири.

Живачна сватба – 38 години
Вярва се, че на този юбилей можете да промените всичко, което не ви е удовлетворявало през годините фвъв връзката ви.

Рубинена сватба - 40 години
Рубинът е символ на страстна любов. Той напомня на съпрузте за чувствата, които са изпитвали, когато са решили да станат семейство. На този ден, чудесен подарък за жената е пръстен с рубин от любящия съпруг.

Сапфирена сватба - 45 години
Символът на тази годишнина, сапфирът, е камък на верността. Смята се, че този камък е не само предпазва от тежки мисли, но и освежава чувствата и дава сила за справяне с несгодите и болестите. На този ден се подаряват бижута от сапфир. В допълнение, тази годишнина се празнува обезателно с приятелите, които са били със съпрузите си през годините.

Лавандулова сватба - 46 години
Лавандулата е планинско растение, издържащо и най-сложните природни условмия. Обикновено на този ден се подарява букет лавандула, чиято нежна и силна миризма ще се запази много, много дълго време.

Кашммирена (вълнена) сватба - 47 години

Подарете на съпрузите дрехи от вълна или кашмир, уютни и топли като любовта им.

Аметистова сватба - 48 години
Съпругът подарява на жена си на аметистово бижу като знак на вярност.

Кедрова сватба - 49 години
Кленът е силен, здрав и топъл също като връзката мужду  виновниците за тържеството. Прието е да се подаряват ветрила от кедър или резбовани ковчежета.

Златна сватба – 50 години
Малко избраници доживяват до тази годишнина, затова тя се отбелязва тържествено и пищно. Канят се роднини и близки, обезателно деца, внуци, правнуци, приятели и колеги. Най-важния подарък са новите сватбени пръстени вместо разменените преди 50 години. В края на краищата, златото може да се изтърка с годините. Старите пръстени се предават като семейни ценности на несемейни внуци и правнуци. В деня на 50-та годишнина от сватбата се отново организира сватбена церемония.

Изумрудена сватба - 55 години
Да не се загуби през годините яркостта тна чувствата! Ярко-зеления смарагд е призван да потвърди, че съпрузите не са загубиил свежестта на чувствата си. На тази годишнина се подаряват накити от изумруд.

Диамантена сватба – 60 години
Символ на юбилея е диаманта – най твърдия от скъпоценните камъни. Той символизира здравината на брачния съюз. На този ден, децата и внуците подаряват на съпрузи диамантени бижута.

Железна сватба - 65 години
Тази годишнина е рядко събитие, което свидетелстаза силата на семейните връзки, които за толкова време са станали твърди като желязо. Обикновено този ден се подаряват железни сувенири или железни подноси.

Каменна сватба - 67, 5 години
Камъните живеят много дълго, но и те се разрушават с времето. Но любовта, просъществувала толкова много години, не може да бъде унищожа от нищо.

Благодатна сватба - 70 години
На този ден цялото семейство се събира - деца, внуци и правнуци.

Коронна сватба или Втора диамантена сватба - 75 години
Тази годишнина увенчава дълги години щастлив живот. Празнува се от широк кръг роднини, деца и внуци.

Дъбова сватба - 80 години
За толкова години семеен живот, връзката между съпрузите е толкова силна, колкото дъбови клонки и толкова дълговечна, колкото живее дъба. На този ден съпрузите дават дъбови броеници.

Гранитна сватба – 90 години

Платинова (Червена) сватба - 100-години

Известен е само един случай

Уникални покани за юбилей можете да намерите тук: Покани за юбилей
« Последна редакция: Септември 28, 2016, 02:18:11 am от djmarti13 »

svatba-forum.com

Годишнини от сватбата
« -: Март 06, 2013, 11:48:42 pm »

 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни