Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Откъде идва сватбения обичай за "нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо  (Прочетена 2581 пъти)

Dara

  • Водещ Модератор
  • Бъдеща Булка
  • *****
  • Публикации: 21
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Всъщност, следващия ред на тази стара поговорка намеква за произхода му. Пълната фраза е:

Нещо старо, нещо ново
Нещо назаем, нещо синьо
И Сребърна шестпенсова монета в обувката й.

Шест пенса е монета, сечена във Великобритания от 1551 до 1967 г. Направена е от солидно сребро и има стойност шест пенса (или половин шилинг). Така че поговорката е определено английска, и според много източници, обичаят започва да се разпространява през Викторианската епоха.
Всяко от споменаните в стихотворението неща, представлява талисман за късмет. И ако булката ги носи на сватбения си ден, то бракът й обезателно ще бъде щастлив.
"Нещо старо" символизира приемствеността в семейството на булката и миналото.
"Нещо ново" - оптимизъма и надеждата за бъдещия семеен живот.
"Нещото назаем", обикновено се взима от женен приятел или член на семейството, чийто късмет в брака да се прехвърли върху булката. Заемния елемент също така напомня булката, че тя може да зависи от приятелите и семейството си.

Колкото до „цветното нещо”, синият цвят е свързван със сватбите в продължение на векове. В Древния Рим булките носели синьо –за тях то символизирало любов, скромност и вярност. В христианството, Дева Мария е облечена в дълга синя роба, показваща чистотата й. Преди края на 19 век, синият цвят е бил популярен за сватбени рокли. От това време са останали много поговорки като "Омъжи се в синьо, за да е истинска любовта ти."
И накрая, сребърната монета в обувката на булката представлява богатството и финансовата сигурност. Може би традицията е свързана с шотландския обичай младоженецът да слага под обувката си сребърна монета за късмет. И за да е най-силен ефекта, монетата трябва да е в лявата обувка.
В наши дни, когато сребърните монети са заменени с медни, много производители продават специално сечени монети като талисмани за сватби.
« Последна редакция: Февруари 04, 2017, 03:10:09 pm от djmarti13 »


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни