Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Откъде идва традицията на сватбения жартиер?  (Прочетена 6522 пъти)

rosie1

  • Администратор
  • Сгодена
  • *****
  • Публикации: 10
  • Karma: +2/-0
    • Профил
Традицията на сватбения жартиер

Смята се, че традицията на сватбения жартиер е един от най-старите традиции на сватбения ден, която  все още се практикува. Има няколко теории за това как сватбените жартиери  са издържали изпитанието на времето и са все още толкова популярни.


Преди няколко века се е смятало, че да притежава парче от сватбеното облекло на булката носи  късмет на собственика. Това било причината подпийналите сватбари да се опитват да си отрежат парче от сватбената  рокля, което пък никак не се нравело на булките. Затова булките започнали да носят сватбени жартиери, така че част от облеклото за  късмет да може все пак да се хвърли  на един гост.


В наши  дни, се  е  превърнало в традиция  младоженеца да вземе жартиера от булката и да го хвърли на всички ергени, като се счита, че този, който го хване, гарантира добрия си късмет. Булката, на свой ред, хвърля букет на свободните  дами  и тази жена, която го хване ще бъде следващата наред  да се ожени. Това се различава от традицията от преди векове. Тогава  булката е била тази, която е хвърляла жартиера на подходящите мъже, но понякога мъжете на сватбата са били твърде пияни и се опитвали да вземат принудително жартиера от булката, тогава Младоженецът  се намесвал  и сам махал и хвърлял на жартиера на булката, за да я защити. По този начин, на младоженеца поема първата си отговорност да пази булката си.

Дали да  следваме традицията на сватбените жартиери

Като една от най-дългите  постоянни сватбени традиции, сватбените жартиери все още са много популярни. Въпреки това, много булки избират да се откажат от традицията  младоженеца да премахне жартиера да го хвърли на подходящите мъже. Много булки не  харесват идеята за разголването  на крак пред всички  гости на сватбата и не искат да спазват това поверие. Някои приемат по-компромисен вариант да свалят жартиера много надолу или свалянето да стане по-дискретно. Други по-млади и атрактивни двойки превръщат това в част от купона като младоженеца сваля със зъби жартиера .

Въпреки това, ако булката се чувства комфортно с дългогодишната традиция, е добре да го включи в сватбения си ден за късмет.

За онези булки, които не искат да свалят и хвърлят  сватбените жартиери, има алтернативи.

Много булки все още избират да носят жартиера, тъй като той е неизменна част от сватбеното облекло и запазен ще им донесе късмет. Някои булки успешно включват традицията за "нещо синьо" в  жартиера като слагат на него сини очички срещу уроки.Шотландците и Ирландците пък закрепват на жартиера миниатюрна монета,за да е сигурно,че брака ще е стабилен финансово. Ако булката  реши,  не е необходимо дори да признае за жартиера.


Някои булки пък избират да  носят два сватбени жартиера на сватбения си ден. Това е така, защото сватбените жартиери се превръщат  в спомен и талисман за късмет в дома. Понякога в Европа те се предават в семейството или имат специално значение и булката не иска да се раздели с  жартиера си. В този случай, тя  носи жартиера за спомен високо на бедрото си, а другият жартиер малко по-ниско. Това ще гарантира, че традицията ще се извършва без загуба на нещо ценно. Никой няма да забележи, че тя е облечена с два сватбени жартиера!

Сватбеният жартиер е традиция, която  се е запазила в продължение на векове и е безспорно една от най-дългите постоянни сватбени традиции. Това зависи  изцяло от желанието на булката и младоженеца, дали те ще изберат да продължат с тази традиция. И да не го свалят пред всички, все пак  е хубаво за булката да носи жартиера на сватбата, за да го запази като спомен от специалния си ден,като знак за добър късмет или просто като палаво намигване към младоженеца в първата брачна нощ !

Тук можете да разгледате- сватбени жартиери
« Последна редакция: Февруари 04, 2017, 03:27:56 pm от djmarti13 »

svatba-forum.com


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни