Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: " ПРЕД КУМ ВОДА НЕ СЕ ГАЗИ "  (Прочетена 9703 пъти)

boriiana

  • Водещ Модератор
  • Сгодена
  • *****
  • Публикации: 10
  • Karma: +0/-0
    • Профил
" ПРЕД КУМ ВОДА НЕ СЕ ГАЗИ "
« -: Ноември 07, 2012, 04:21:39 pm »

        Кумовете са най-важните гости на сватбеното тържество. Всяка прищявка на кума е закон.Смята се ,че клетвата на кума е най-тежка.За това скъпи младоженци, много внимавайте как се държите с вашите кумове.
        По стара българска традиция кумството се предава по наследство по бащина линия. Кумовете са и кръстници на бъдещите деца на младото семейство. Обикновено кумът е бил кръстник на младоженеца, когато е бил дете. В далечното минало е било абсолютно задължително кумовете да са  семейство. Ролята на кумовете, освен като главни свидетели на сватбата, е да бъдат съветници на бъдещото семейство. Да напътстват младите през понякога нелекия семеен живот. Да бъдат до тях във всичките им щастливи и тъжни моменти.Да бъдат опора, както морална, така и материална, да закрилят и да подпомагат новото и все още крехко семейство.Превръщат се в най-добрите им приятели и най-силната им закрила.
        В самия ден на сватбата кумовете имат ключова роля, най-важните гости на тържеството.Букета на булката се купува от кумата.В днешно време и бутониерите, и жартиера на булката.
       В деня на сватбата младоженецът отива в дома на своите кумове с бутилка  ракия, завързана със здравец и червен конец. Кумовете от своя страна  са приготвили почерпка за младоженеца и за другите гости. Гостуването при кумовете обикновено трае не повече от половин час.Тук се танцува и първото българско хоро,поведено от кума.Нарича се още „кумово хоро”. След това всички заедно се отправят към булката. Кумата носи букета и бутониерите.Както вече казахме и по-рано вратата в дома на булката е заключена.Ето и първата много важна задача на кума- помага на младоженеца да “откупи” булката. Това е една от най- веселите и забавни традиции. Младоженецът и кумът бутат вратата на булката като се опитват да влязат при нея.Ако обаче не се справят ...спокойно могат да си повикат подкрепление ;). Приятели или роднини на булката подават нейната обувка, за да бъде напълнена с пари, с които младоженеца да “откупи” булката. Когато младоженецът успее да влезе при бъдещата си съпруга, той я целува. Това е и  момента ,в който кумата подарява букета на булката и й подава бутониерите.Булката сама закичва – първо на младоженеца, след това на кума, на кумата, родителите и  т.н. При излизането, бащата на булката я води до вратата и там я предава на кума. Кума и булката вървят първи,  зад тях  са младоженеца и кумата.Когато има и църковен брак младоженците , както и кумовете задължително трябва да  бъдат кръстени предварително.В църквата кума трябва три пъти да размени короните над главите на младоженците като много внимава да не се докоснат .Има поверие,че ако двете корони се докоснат по време на тази размяна, това е знак за нещастие в брака.Така ,че много моля, кума да тренира >:( . Кумата, аналогично, разменя пръстените 3 пъти. При излизане от църквата, кумата хвърля жито и монети над главите на булката и младоженеца.Подготвя и късметчетата ,които обикновено представляват украсени кошнички , в които има жито-символ на плодородието,бонбони-сладките моменти , които младото семейство ще сподели и монета – символ на добро финансово състояние и благополучие.
        В ресторанта кумовете също са главни действащи лица. Те биват настанени на масата на младоженците,т.е. на сватбената маса. Кумът е човека, който открива тържеството с предварително подготвено за случая слово-поздрав към младоженците. Всички присъстващи очакват речта му. Важно  е речта да бъде кратка, интересна и да завърши с “Наздраве на гостите и горчиво за младоженците”. С това се открива празничната трапеза.
           По-късно се разчупва погачата на кумовете. / по отношение на разчупването на питата в различните краища на България се изпълнява по различен начин. Някъде младоженците застават с лице един към друг , а на други места с гръб.Аз специално , зная,че трябва да бъдат с лице един към друг, но този ритуал, който прочетох на скоро ми хареса повече.Не за друго , а заради задачата на кума ;D./И така...ритуалът повелява младоженците да застанат с гръб един към друг. Кумата държи погачата, която е месила цяла нощ. Подава я на кума, а той я слага над главите на младото семейство. Кумът следи дали погачата е хваната по равно от булката и младоженеца. “Едно, две, три... и погачата е разчупена”. Който отчупи по-голямото парче, той ще носи парите в къщата на младото семейство. И отново задачата на кума не е лека. Той трябва да преброи колко трохи са паднали на земята. Колкото са трохите, толкова ще бъдат и децата в новата къща.
Има и един ритуал, който аз лично много обичам, защото носи много настроение .Подаръците на кумовете , които младото семейство им подготвя не се подаряват просто така.И те трябва да се поизпотят малко така да се каже.Младоженците подготвят пита с петел върху нея / на времето майка ми правеше най-приказните пити с петел , украсен като „шоп“ върху нея , с характерната за шопския край традиционна носия./ и  торта.Тогава излизат двама от най-добрите танцьори от двата рода .Вземат тортата и питата започват да танцуват ръченица.Това е е така нареченото надиграване, в което кума и кумата също трябва да станат от масата и танцувайки да се опитат да си вземат подаръците и да си ги откупят.Дано могат да танцуват ръченица, за да си ги вземат , че иначе ще им излезе скъпичко да си плащат , докато танцьорите се смилят над тях и им ги дадат. ;D  Това е най-трудната задача, която имат кумовете по време на сватбата. Народът казва: “Ако надиграете танцьорите, младоженците ще очакват да им помагате морално, а ако платите, за да получите даровете – помощта Ви ще бъде най-вече материална.” Та така скъпи младоженци, помислете си хубаво каква подкрепа ще ви е нужна и тогава си изберете кумове.А пък Вие Кумове, също си помислите, ако искате да давате мъдри съвети, защото нямате достатъчно финанси / в което няма нищо лошо , разбира се / се научете да танцувате, ако ли пък финансите са ви в излишък и искате да подкрепяте младоженците финансово и да можете да танцувате добре, не го правете. ;D
svatba-forum.com

" ПРЕД КУМ ВОДА НЕ СЕ ГАЗИ "
« -: Ноември 07, 2012, 04:21:39 pm »

 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни