Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Потвърждението за присъствие - имаме ли нужда от него  (Прочетена 4302 пъти)

Dara

  • Водещ Модератор
  • Бъдеща Булка
  • *****
  • Публикации: 21
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Виждали ли сте буквите RSVP?
В бляскавата епоха на Людовик ХІV, тези буквички се появяват в поканите за пиршества и балове и означават буквално "Отговорете, ако обичате"!
Според етикета във висшите общества на Англия и Франция, това съкращение е задължавало получателя да отговори. Липсата на отговор се е считала за сериозна обида и е носело доста негативи на „разсеяния” получател.
Напоследък, въпреки, че е загубило задължителния си характер, съкращението добива все по-голяма популярност, която се разпространява и у нас – естествено, на български език.
Фразата - „ Моля, потвърдете присъствието си".. се среща все по-често в поканите не само за сватби, но и за всяко по–голямо парти. Това се налага от необходимостта да се планират, както бюджета на тържеството, така и разположението на гостите, нуждата да се ангажира забавление за децата, ако са повече на брой и тн..
Ако сте решили и вие да се възползвате от това удобство, има няколко прости правила:
Определете крайна дата за потвърждение.
Ресторантът обикновено поставя изискването да уточните броя на присъстващите около две седмици преди събитието. Все пак имайте предвид, че на вас ви трябват поне няколко дни за да обобщите получените потвърждения или евентуално да попълните с други гости, ако има отказали се. 
Важно е да имате определен човек, който да се занимава с приемането на потвържденията. Добре е това да бъде наистина само един, независимо роднина, шаферка или някой от сватбената агенция, която сте наели. Ако трябва няколко души да координират броя на присъстващите, има опасност да надвишите бюджета си или да си наемете два пъти по–голяма от нужното зала. 
Независимо от вида на избраните от вас покани, можете да изискате от вашите гости да ви върнат кратко съобщение, обаждане или дори SMS, за да потвърдят или откажат присъствието си. Пак в зависимост от желанието ви, в картичката за потвърждение, така е официалното име на това малко листче, гостите могат да впишат не само съгласието или отказа си, но и колко души ще придружават поканения – ако поканата го предвижда, колко деца ще има с тях и дори и какво меню предпочитат.
Включването на тези подробности ще ви позволи да планирате възможно най-точно подробностите около сватбеното ви тържество и да си спестите доста от нервите в сватбения ден.
« Последна редакция: Януари 09, 2013, 02:45:48 pm от Dara »


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни