Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Годежа , според старите български традиции  (Прочетена 8352 пъти)

boriiana

 • Водещ Модератор
 • Сгодена
 • *****
 • Публикации: 10
 • Karma: +0/-0
  • Профил
          Малка част от българските обичаи са се запазили в наши дни. Нека обаче да се върнем назад във времето и да видим например, как са се женили нашите баби.
          Ключова е била ролята на майката на младоженика . Тя е тази, която избира годеница за своя син. Свекървата много, много внимателно избира мома, която да е работна, да е от добро семейство и да се ползва с добро име. И не само това...изпращала е свои приятелки в дома на избраницата , така да се каже на разузнаване 8) .Така тя получавала  достоверна информация направо от кухнята.Едва тогава се взема решението дали  въпросната девойка ще се превърне в бъдещата булка.
         Между другото съвсем наскоро , прочетох нещо, което много ме впечатли и никога не съм знаела. В нашата традиционна българска сватба от далечното миналото е имало два годежа – “малък” и “голям”.  На малкия годеж са отивали близки на момчето- приятели или роднини, за да поискат ръката на девойката. Обикновено отивали по тъмно, с цел да се запази доброто име на младоженика , в случай на отказ от страна на родителите на момичето.Наричат се годежари. Често бащата на момичето връщал годежарите , за да запази достойнството на дъщеря си. Тогава годежарите отивали отново на следващата вечер , а може и няколко вечери, зависи от бащата на булката.Преговорите на малкия годеж се водят от родителите , без присъствието на младоженците.Едва , когато стигат до положителен отговор викали девойката , за да и кажат за какво са дошли гостите / не че не е знаела, ама се е правила на изненадана/ :o.По-лошото е ,че момичето било длъжно да уважи всяко решение на родителите си, независимо от нейното мнение.Всъщност, тя нямало право на мнение.Тук се насрочвала и датата на големия годеж ,т.е. официалния . Задължително се избира ден, който е някакъв празник, неделя  и е след новолуние.Той много наподобява малкия годеж , но е доста по – празничен,тържествен...и този път младоженците не липсват.И те са на купона ;D. Празнува се и се цели всички да разберат, че ще се вдига сватба. На големия годеж се уговарят датата и  детайлите по сватбата. С него се поставя началото на обредностите от сватбения цикъл.Годежа можел да трае от шест месеца до една или две години ::).
              Много от старите български  традиции вече са ни много далечни, по- скоро интересни...като приказки от едно време. Но има и традиции, които отстояват на времето и са актуални и днес. Такъв е обичаят да се подари пръстен на момичето, Това се прави на официалния годеж.Годежният пръстен представлявал  знак за готовността на мъжа да поеме отговорността за любовта си към една единствена жена.А ако бъдещетата съпруга приеме годежният пръстен , с това заявява съгласието си пред семейството си и пред бъдещия си  съпруг. Ако жената реши да не приеме предложението за брак е необходимо просто да върне пръстена .Според традицията годежният пръстен трябва да е халка от скъпоценен метал с диамант/ това не е шега, напълно сериозна съм ;)/ .Поверието тръгва от това ,че диамантът е най-твърдия, издържлив, изящен и  скъпоценен камък.Тук не става въпрос за стойността му , а символиката му и посланието на любов, което носи ,за неговите качества, благодарение на  които не може да бъде сломен от времето . За това и се превръщат в символ на дълготраен брак.  Така той се превръща в бижу предавано от майка на дъщеря....
« Последна редакция: Октомври 18, 2016, 02:56:24 am от djmarti13 »

svatba-forum.com


Kalinka894

 • Сгодена
 • *
 • Публикации: 1
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Годежа , според старите български традиции
« Отговор #1 -: Май 27, 2016, 11:08:21 pm »
За мен годежът е изключително прекасно нещо, както и подаряването на пръстен. Това кара мъжете да са романтични, а също така и да измислят различни и причудливи начини за предлагане на брак. Това на свой ред няма как да не те трогне.
Има и традиция, при която бабата или майката дава пръстен предаван от поколения на своя син за да може той да се сгоди с него, да предложи на любимата си. Тази традисия на мен лично много ми допада, защото по този начин се показва, както уважение към традицията, така и към пра дедите ни.
 
Когато последно помагах на свой приятел да уреди годеж и да избере пръстен попаднахме на Сомаха и на https://somaha.net/златна-бижутерия/златни-годежни-пръстени. Оказва се, че предложенията им са добре, за всеки, който така да кажем, го е закъсал  ::) а в същото време има и евтини варианти, за хората, които нямат възможности.

Искам да кажа последно, че и да нямате много пари, това не е проблем, защото момичетата харесват жеста, а не това дали е скъп диаманта или е изумруд или някакъв друг камък.

Успех :)

svatba-forum.com

Re: Годежа , според старите български традиции
« Отговор #1 -: Май 27, 2016, 11:08:21 pm »

 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни