Welcome, Гост!!
follow us on... Facebook twitter google youtube rss

Автор Тема: Традиции и ритуали свързани със сватбата  (Прочетена 2999 пъти)

boriiana

  • Водещ Модератор
  • Сгодена
  • *****
  • Публикации: 10
  • Karma: +0/-0
    • Профил
                   Всяко малко момиченце очаква и мечтае за онзи ден, в който ще се превърне в истинска принцеса – своята сватба. И този ден да бъде най-вълшебния , вълнуващ и приказен миг.Миг, който никога не се забравя.

                   Още от дълбока древност  сватбата е един от най- пищните и красиви ритуали, носещ в себе си огромен колорит и символика. С няколко думи ще се опитам да ви разкажа за онова , което съм слушала без да имам притенции, че ще бъда съвсем точна и изчерпателна .

                  Един от най- важните моменти от сватбата е сватосването. Това означава младоженикът да поиска ръката на булката от нейните родители. От неговия дом в дома на девойката се изпращат сватовници, или така наречените годежари.По стара българска традиция това се прави  късно вечер, с цел да се запази доброто име на младоженика и неговото семейство ,в случай на отказ. Родителите никога  не дават ръката на дъщеря си от първия път и годежарите трябва да ходят до дома и няколко пъти.Моля , обаче родителите на булката да не прекаляват, за да не се откаже младоженика ;). Когато се споразумеят и ръката на булката е вече дадена , следва малка почерпка.Тук е и момента , в който бъдещата булка получава така наречения годежен пръстен. Традицията продължава с така наречените обредни хлябове, сватбени краваи, които в различните части на България имат и различни имена.Така или иначе смисъла е да окажат магическо въздействие върху бъдещето на младоженците.

             Идва ред и на сватбеното знаме, наричано "байрак". То е бяло или червено, а понякога и с двата цвята. Украсява се с цветя, а  на върха се забива  ябълка, глава лук или чесън , превързва се босилек или здравец  с червени конци. Вярва се, че тези предмети имат магическа сила.  Символ са на  здраве и благополучие, предпазват от зли очи и лоши мисли. Дръжката на знамето трябва да бъде отсечена с един удар, за да бъде венчилото само едно.

           След като първите приготовления са към приключване сватбарите тръгват към дома на булката.В нейната къща , обаче вратата е заключена. За да ги пуснат, младоженика трябва да се пребори с брата на булката / ако булката няма брат , моля изберете няколко по- здрави момчета , за да затрудните повечко младоженика/ .Освен това е длъжен да плати и „откуп‘‘. Едва тогава го пускат в къщата.И пак да вметна- не прекалявайте с вратата и откупа, че днешните младежи и без друго трудно се решават на тази стъпка и бързо се отказват. ;)

           И така...стъпка по стъпка се приближаваме към купона.Идва ред на самата сватбена церемония.В ритуалния дом /както правехме , когато бяхме млади/, или в ресторанта, както  правят младите днес.След подписа и пръстените идва ред на първата целувка /исках да кажа законна/. След това майката на младоженика, / накратко наречена свекърва/, взема пита, специално приготвена за повода.Отчупва парченце , което потопява в сол и дава най-напред на булката, а после на младоженика, за да им стане ясно,че ще им вгорчи живота ;D.Шегувам се разбира се, ще започна отново: първата хапка , с която се захранват младите е със сол, втората с мед.Символизира превратностите на живота, с които младите ще трябва да намерят сили един в друг , за да се справят и сладостта от това всяка сутрин да се оглеждаш в очи, които те обичат. Вече подсолени и подсладени  младоженците застават един срещу друг , хващат питата и я разчупват на две , високо над главите си.Този, който отчупи по- голямото парче ще командва.Така казва традицията. А що се отнася до точният момент за този ритуал...младоженците избират сами.

           Вече сме в ресторанта, гостите са настанени в очакване на младото семейство. Те влизат , пристъпвайки по бяло платно обсипано с цветя-символ на светлината, любовта и съвместното бъдеще.На края на платното се поставя менче с бяло и червено цвете.Бялото цвете е символ на мъжката рожба, а червеното на женската.Булката рита менчето и което цвете се покаже първо, такава ще е и първата им рожба.

     ...И сега- шампанското моля. Наздравица  на младоженците .По традиция чашите се изпиват на един дъх, до дъно.После се хвърлят едновременно.”Счупеното носи щастие’’, така е казал народа...и още нещо е казал : „ колкото парченца –толкова момченца’’....Ииии ,веселбата да започне. Спирам до тук.Има още много интересни неща свързани с кумовете / най-важните гости на сватбата / и родителите...но това е друга тема , за която ще ви разкажа малко по-късно.

      ....Ооо, щях да забравя...това е важно: едва ли има жена , която да не притаява дъх пред вида на бижу от естествени перли, за този вълшебен ден, но има поверие ,че перлите са символ на сълзите. За това мили Дами , помолете половинките си заменят перлите с нещо по – обикновено...диаманти например.
...
           Това е една нищожно малка част от  красивите българсите традиции , свързани с този ритуал, но да не забравяме ,че живеем в XXI век ., а сватбата е най- вълнуващия ден в живота...такъв следва да си го направим, такъв следва да остане завинаги.
 

svatba-forum.com


 

Онлайн магазин за бижута от естествени камъни